Szkodniki magazynowe zbóż – jak je rozpoznać i zwalczać?
Magazynowanie zbóż może wiązać się z wieloma problemami, o których zazwyczaj nikt z nas nie myśli. Jednym z najczęściej występujących są szkodniki zbożowe, które zdarzają się nie tylko w kuchennych szafkach, ale również mogą występować w wielkich magazynach produktów spożywczych i zbożowych. Mimo, iż pozbycie się tego problemu jest możliwe, jednak wyłącznie pod warunkiem, gdy zdajemy sobie sprawy jakie są przyczyny tego zjawiska oraz w jaki sposób rozpoznać rodzaj szkodnika. Jeśli zauważysz wyżej wspomniane szkodniki, pamiętaj, że należy się ich jak najszybciej pozbyć, aby ograniczyć ich rozmnażanie się a zarazem uniknąć pogorszenia się jakości zboża.
Dlaczego należy zwalczać szkodniki magazynowe?
Zastanawiasz się, dlaczego należy zwalczać szkodniki magazynowe i korzystać z profesjonalnych usług DDD Pieńkowski? Na samym początku warto zastanowić się, dlaczego szkodniki zbóż stanowią problem oraz jakie straty mogą spowodować. Zdecydowana większość gatunków tych magazynowych szkodników jest idealnie przystosowana do życia w zamkniętych pomieszczeniach. Ze względu na fakt, iż prowadzą bardzo ukryty tryb życia, najczęściej ich obecność jest zbyt późno wykrywana. Zatem, jakie szkody mogą spowodować i dlaczego warto je zwalczać? Powodów przemawiających za skorzystaniem ze sprawdzonych sposobów na zwalczanie szkodników magazynowych jest bardzo wiele. Poniżej wymieniamy te najważniejsze:
- powodują ubytek masy ziarna
- znacznie pogarszają jego jakość
- zanieczyszczają zboże odchodami, wylinkami oraz martwymi osobnikami
- mogą przenosić groźne bakterie i grzyby
- powodują zagrzewanie, wilgotnienie oraz pleśnienie ziarna
Ważne! Brak szybkiej i stanowczej reakcji na pojawienie się magazynowych szkodników może doprowadzić do uszkodzenia znacznej części przechowywanych zbiorów. Warto mieć to na uwadze, bowiem słabej jakości oraz zanieczyszczone ziarno nie nadaje się w żadnym wypadku do sprzedaży oraz konsumpcji.
Najczęściej spotykane szkodniki magazynowe
• Wołek zbożowy (2-5 mm długości, czarny lub jasnobrązowy chrząszcz z głową wydłużoną w ryjek oraz gryzącym aparatem zębowym). To jeden z najgroźniejszych rodzajów szkodników zbożowych, który może rozwijać się w ciągu całego roku. Larwy atakują przede wszystkim ziarna pszenicy, owsa, żyta, ryżu, jęczmienia i kukurydzy. Co więcej? Żerują wewnątrz zboża wygryzając w nim komorę. Jeżeli chodzi o larwy, mają one rozmiar około 2-3 mm, nie posiadają nóg, są białe i miękkie
• Mklik mączny (rozpiętość jego skrzydeł wynosi ok. 25 mm). Wyglądem przypomina niewielkiego motyla o szarych i wydłużonych skrzydłach i czarnym rysunku ( chodzi albo o tułów lub o wzór na skrzydłach). Gąsienica Mklika mącznego ma barwę od brunatno-białej do żółto-szarej. Gąsienice osiągają długość około 15 mm. W okresie zimowym bytują w kokonach na ścianach, podporach budynków oraz w opakowaniach. W chwili gdy rozpoczyna się wiosna pojawiają się dorosłe osobniki. Te szkodniki magazynowe zanieczyszczają zboże odchodami oraz wylinkami. Atakują nie tylko ziarna, ale również produkty pochodzenia roślinnego
• Mól ziarniak (6-8 mm długości). To szkodnik, który wyglądem przypomina motyla o srebrzysto-szarych skrzydłach, które umiejscowione są wzdłuż podłużnego korpusu. Mól ziarniak pokryty jest drobnymi włoskami a jego barwa jest szaro-żółta. Są niezwykle aktywne w nocy, ziarna zbóż formują w bryłki, które osiągają nawet około 10 cm. Gąsienice osiągają długość do 10 mm. Atakują przede wszystkim żyto, ale również nasiona strączkowych roślin, suszone owoce i grzyby
• Trojszyk ulec (3-4 mm długości). Kolejny szkodnik, chrząszcz o spłaszczonym, lekko owalnym i wydłużonym korpusie. Jego barwa jest rdzawa lub rdzawo-brunatna. Te szkodniki zbożowe unikają światła i są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Najczęściej przebywają w górnej warstwie produktów, gdzie żerują. Larwy są nieco wydłużone i posiadają żółty kolor. Ziarna zanieczyszczone przez te szkodniki zmieniają kolor i wydzielają nieprzyjemny zapach
• Omacnica spichrzanka (rozpiętość skrzydeł – ok. 7-18 mm). To bardzo specyficznie ubarwiony motyl o skrzydłach w kolorze żółto-szarym u nasady oraz ceglastym bądź ciemnoczerwonym w tylnej części. Posiada poprzeczne szaro-niebieskie paski. Co istotne? Larwy osiągają długość 12 mm, w temperaturze spadającej poniżej 11 ° przestają się rozwijać. Ziarna zaatakowane przez omacnice spichrzanke są zawilgocone i zanieczyszczone
• Pustosz kradnik (do 3 mm długości). Innym zbożowym szkodnikiem jest brązowy chrząszcz ze skrzydłami, które pokryte są białymi włoskami ułożonymi w poprzeczne paski. Posiada on długie odnóża, czułki i jest pozbawiony oczu. Prowadzi nocny tryb życia, a gdy zostaje dotknięty udaje martwego. Larwy osiągają rozmiary około 5 mm, a ich barwa jest kremowo-żółta, dość silnie pomarszczone
• Spichlerz surynamski (długość ok. 3 cm). To bardzo ruchliwy brązowy chrząszcz, którego rozwojowi sprzyja wysoka temperatura. Idealnie rozwija się w 75% wilgotności oraz w obecności pokarmów mielonych np. mąki. W optymalnych warunkach szkodnik ten rozwija się 23 dni. Larwy i chrząszcze zaczynają żerować najczęściej od zarodka, co tym samym całkowicie dyskwalifikuje ziarno do siewu. Warto przy tym zaznaczyć, iż szkodnik ten jest odporny na głodowanie – bez pożywienia może przeżyć do 30 dni
• Skórek zbożowy. To rdzawo-brunatny chrząszcz pokryty żółtymi włoskami. Choć nie wyrządza szkód, jednak spożyty z paszą wbija się w śluzówkę przewodu pokarmowego zwierząt, co powoduje różne stany zapalne, a w niektórych przypadkach nawet zadławienie się zwierzęcia. Larwy, które żerują całkowicie niszczą ziarno i są wysoce odporne na głód. Co ciekawe, w najbardziej niesprzyjających rozwojowi warunkach mogą zapadać w diapauzę. Wraz z upływem czasu powierzchnia ziarna zostaje pokryta martwymi chrząszczami i wylinkami
Skuteczne zwalczanie szkodników magazynowych – postaw na DDD Pieńkowski!
Najczęstsze metody zwalczania szkodników magazynowych oraz zapobiegania ich występowaniu to te, które wykorzystują:
• świeże powietrze
• niską temperaturę
• niską wilgotność
• oraz środki chemiczne
Niestety w wielu przypadkach sposoby mechaniczne mogą nie przynieść oczekiwanego rezultatu. a wykorzystanie odpowiednich preparatów chemicznych może okazać się jednym rozwiązaniem godnym uwagi. Dezynsekcja magazynów to najskuteczniejszy zabieg pod warunkiem, kiedy jest wykonywany przez doświadczonych fachowców, którzy wiedzą jak dobrać preparaty do rodzaju poszczególnych szkodników oraz wielkości inwazji. Zabieg jakim jest fumigacja zboża, wykonywany jest przy użyciu środków chemicznych, które przyjmują postać gazu. Gazowanie zboża w magazynach i silosach to świetne rozwiązanie, bowiem pozwala zapobiec ogromnym stratom spowodowanym przez szkodniki, które żerują na ziarnie.
Pamiętaj, że szybkie i trafne zdiagnozowanie problemu może w porę uchronić Cię przed szkodami na większą skalę. Jeśli podejrzewasz, że w Twoich magazynach występują szkodniki zbożowe, nie zwlekaj i nie zastanawiaj się dłużej – skorzystaj z pomocy najlepszych specjalistów DDD Pieńkowski. Zapraszamy!